Er forbrukslånet et varsel om for høyt personlig forbruk?


Med navnet forbrukslån så sier det kanskje seg selv at dette er et lån som ofte brukes til forbruk. Men er det slik at man nødvendigvis må ha et alt for høyt personlig forbruk hvis man tar opp et slikt lån? Hvis man ser nærmere på hva disse lånene oftest brukes til, så er det en indikasjon på det motsatte. Et forbrukslån kan være en god løsning dersom man trenger penger på kort tid for å betale noe, som man betaler tilbake senere eller over tid når man ved man får litt ekstra penger inn på konto.

Forbrukslån er egentlig ikke så ille

Statistikker i Norge viser nemlig at så mye som 98 prosent av alle forbrukslån blir betalt ned. Det er altså en svært liten andel som ikke betaler ned lånene sine, men grunnen til at disse lånene er så omstridte, er at denne lille prosenten igjen opplever svært store problemer når de først slutter å betale for seg. Da vokser nemlig lånene seg kjapt større enn hva de i utgangspunktet var, og hvis man da slet med å betale for seg, så vil man i alle fall slite når man må betale strafferenter- og gebyrer i tillegg.

Lånene brukes til store prosjekter

Andre oversikter viser at forbrukslån som regler brukes til «fornuftige» investeringer, der oppussing hjemme ligger øverst på listen over hva lånet brukes til blant nordmenn. Dette behøver absolutt ikke være en dårlig idé – for man vil vel heller pusse opp i dag i stedet for å spare tre år for å få råd til å pusse opp? Reise kommer på en god nummer to, og dette kan være en god idé hvis man for eksempel vil reise bort i påsken, og betaler derfor ned ferien når feriepengene kommer i juni. Så lenge man har en plan, så løser det seg som regel greit.

Forbrukslån til å finansiere annen gjeld

En annen ting som er meget høyt på listen over hva lånene brukes til, er finansiering av annen gjeld. Og da begynner man kanskje å snakke om et varsel om for høyt personlig forbruk. For når lånet går med på å betale kredittkort og kanskje andre smålån, så tar man i praksis opp ny gjeld for å betale ned den gamle. Dette kan være en god idé dersom det dreier seg om refinansiering, men uansett så vil dette være et hint om at man har tatt seg vann over hodet. Følgelig anbefaler vi aldri at man tar opp et forbrukslån med mindre man har en konkret plan for hvor og når man skal betale ned lånet i sin helhet.